Η κύστη ωοθήκης είναι μια κοινή κατάσταση στις γυναίκες, κατά την οποία μια μικρή σακούλα που περιέχει υγρό αναπτύσσεται στον ωοθήκη. Οι κύστες αυτές είναι συνήθως ασυμπτωματικές και αποτελούν μέρος της κανονικής λειτουργίας του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.
Η πλειοψηφία των κυστών ωοθήκης είναι λειτουργικές κυστές, δηλαδή προκαλούνται από την αύξηση της παραγωγής ορμονών από την ωοθήκη κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας της γυναίκας. Οι λειτουργικές κύστες συνήθως εξαφανίζονται μόνες τους μέσα σε μερικές εβδομάδες ή μήνες.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τύποι κυστών ωοθήκης που είναι πιο σοβαροί και μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα. Αυτοί περιλαμβάνουν τις κύστες που προκαλούνται από μη λειτουργικούς όγκους στην ωοθήκη, κύστες που είναι μεγαλύτερες από 5 εκατοστά ή κύστες που επανεμφανίζονται μετά από θεραπεία.
Οι συμπτώματα των κυστών ωοθήκης μπορεί να είναι πολύ παρόμοια με αυτά της ενδομητρίωσης και περιλαμβάνουν:
Πόνος στην κάτω κοιλιά ή στον λεκάνης
Ευαισθησία ή πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
Αλλαγές στον κύκλο, όπως ανεξήγητες καθυστερήσεις ή έντονοι και μακροχρόνιοι κύκλοι
Αντί για αίσθηση ευεξίας, αίσθηση κούρασης ή ενδοήθειας
Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι κύστες ωοθήκης μπορούν να σπάσουν, προκαλώντας αιφνίδιο πόνο και αίσθηση αδιευκρίνιστου παροξυσμού. Αυτή η κατάσταση, που ονομάζεται ρήξη κύστης ωοθήκης, απαιτεί άμεση ιατρική βοήθεια και ενδεχομένως χειρουργική επέμβαση.
Η διάγνωση των κυστών ωοθήκης γίνεται με βάση την εξέταση της κάτω κοιλιάς, το ιστορικό υγείας της ασθενούς και τα αποτελέσματα των εξετάσεων εικόνας, όπως η υπερηχογραφία. Η θεραπεία των κυστών ωοθήκης εξαρτάται από το μέγεθος, τον τύπο και τα συμπτώματα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι λειτουργικές κύστες ωοθήκες είναι αυτόπτης μαρτυρίας και δεν απαιτούν θεραπεία. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να συνταγογραφηθεί φαρμακευτική αγωγή για να βοηθήσει στην απορρόφηση της κύστης. Σε περιπτώσεις μεγαλύτερων κυστών ή κυστών που προκαλούν συμπτώματα, όπως έντονος πόνος ή αδιευκρίνιστη οισοφαγίτιδα, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.
Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο γυναικολόγος μπορεί να αφαιρέσει την κύστη ωοθήκης χρησιμοποιώντας λαπαροσκοπική τεχνική, δηλαδή μέσω μικρών τομών στην κοιλιακή περιοχή. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία γίνεται μεγαλύτερο τομή στην κοιλιακή περιοχή. Η αφαίρεση της κύστης ωοθήκης δεν επηρεάζει την ικανότητα της γυναίκας να κάνει παιδιά, εκτός αν αφαιρεθούν και οι δύο ωοθήκες ή αν υπάρχουν άλλες σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.