Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση στην οποία οι κύτταροι του εσωτερικού επιθηλίου της μήτρας αρχίζουν να αναπτύσσονται εκτός της μήτρας. Αυτή η ασθένεια συνήθως επηρεάζει τις γυναίκες στην περίοδο της αναπαραγωγής, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και μετά την εμμηνόπαυση.

Κύρια συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι έντονοι μηνιγγιακοί πόνοι, δυσκολία στη σύλληψη, ανιχνευτική αιμορραγία και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τον κύκλο της επιμήκυνσης και συστολής της μήτρας.

Η ενδομητρίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική θεραπεία, χειρουργική επέμβαση ή μια συνδυαστική θεραπεία αυτών των δύο μεθόδων. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ασθένειας, την ηλικία της ασθενούς, την πιθανότητα επανεμφάνισης της ασθένειας και τους στόχους της ασθενούς για τη σύλληψη.

Οι φαρμακευτικές θεραπείες περιλαμβάνουν συνήθως τη χρήση προγεστερόνης, που βοηθά στη μείωση της ανάπτυξης των κυττάρων της ενδομητρίου. Άλλα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν περιλαμβάνουν αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη και αντιοιστρογόνα.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να απαιτηθεί σε περιπτώσεις όπου η ενδομητρίωση έχει προχωρήσει σε στάδια που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική θεραπεία. Κατά την επέμβαση, ο γιατρός αφαιρεί τα ανεπιθύμητα κύτταρα της ενδομητρίου και τυχόν κύστεις που έχουν δημιουργηθεί.

Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία της γυναίκας και να περιορίζει τη δυνατότητά της να κάνει παιδιά. Είναι σημαντικό να αναγνωριστούν οι συμπτώματα της ενδομητρίωσης και να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια για να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί η πάθηση.